Nederlandse Raskatten Vereniging

Bij ons staat gezondheid op één. 



De Savannah

De Savannah kat is ontstaan uit een kruising tussen een Serval en een huiskat. Deze combinatie heeft voor een Savannah F1 gezorgd. De nakomelingen van een F1 Savannah worden Savannahs van de tweede generatie (F2) genoemd, de nakomelingen die daaruit worden geboren zijn F3, enzovoort. F1, F2, F3, enzovoort geeft dus aan hoeveel generaties een Savannah verwijderd is van de Serval. Vanaf de vierde generatie is er sprake van een volledig gedomesticeerde, raszuivere Savannah (TICA).

Wat houden de letters A, B, C en SBT in?
Bij een “A geregistreerde kat” daarvan is één van de ouders geen Savannah. Bij een “B geregistreerd kat” daarvan is één van de grootouders geen Savannah. Bij een “C geregistreerde kat” daarvan is één van de overgrootouders geen Savannah. In principe kom je de A, B en C alleen bij de eerste 3 generaties tegen, want sinds 2012 mogen binnen het ras geen andere (ras)katten meer worden gebruikt om mee te kruisen. Is een Savannah “SBT geregistreerd”, dan zijn ouders, grootouders en overgrootouders een geregistreerde Savannah en heb je een zuivere gefokte kat. SBT staat voor Stud Book Traditional.

Een raszuivere Savannah heeft ten minste 3 generaties Savannah x Savannah voor zich en krijgt een stamboom in plaats van een afstammingsbewijs.

Meer uitleg over A, B, C en SBT vind je op de website van Rasvereniging Savannah Kat – https://rvsk.nl. Ook in het Nederlandstalige boek De Savannah kat (ISBN 978-90-811330-5-0) wordt deze toch wel vrij complexe materie aan de hand van een verhelderend schema duidelijk uitgelegd. 

Is de Savannah hybride of gedomesticeerd?
Bij de Savannah valt onderscheid te maken in eerste/hoge generaties en lagere/latere generaties. De F1 t/m F3 worden gezien als hybride katten. Vanaf F4 wordt de Savannah beschouwd als een gedomesticeerde raskat (TICA). Hybride katten zijn beslist niet geschikt voor iedereen. Daar is veel ruimte maar ook kennis voor vereist. Kijk voor meer informatie over het houden van hybride katten en de huisvestingseisen die daaraan worden gesteld op de website van het Platform Verantwoord Huisdierbezit – www.huisdieren.nu

Karakter en temperament
De Savannah is een energieke, speelse, avontuurlijke en loyale kat. Ze spelen graag in het water en je kunt ze trainen om aan de lijn te lopen, te apporteren en sommige Savannahs zijn zelfs commando’s aan te leren. Ook lopen ze graag achter je aan. Een Savannah kat lijkt in het gedrag op een hondje maar dan in een kattenvacht.

Een Savannah kat is ook befaamd om haar springvermogen. Ze kunnen zelfs tot 2,5 meter hoog springen. Ze mogen ook graag hoog liggen om alles te overzien. Het openen van laden en kasten e.d. vinden ze vaak interessant. Bij aanschaf van een Savannah kun je het beste de deurklinkers van de deuren omhoog doen.

RASSTANDAARD

De Savannah is door de TICA erkend. In Nederland wordt de Savannah niet erkend door FNK en Fife.

Algemene omschrijving 

De Savannah is een vrij grote en slanke kat met opvallende donkergekleurde vlekken die ook wel spots worden genoemd. Een Savannah heeft een uitzonderlijk lange nek, lange poten en grote oren. De Savannah kat heeft een ongewoon en prachtig uiterlijk dat sterk lijkt op de voorouderlijke Afrikaanse Serval, maar is kleiner in gestalte. Het karakter is vriendelijk, betrouwbaar, aanhankelijk nieuwsgierig en alert van aard.

Kop

In verhouding met het lichaam relatief klein. Het gezicht vormt een gelijkzijdige driehoek, gevormd door een horizontale lijn boven de ogen en 2 lijnen langs de kaaklijn, met een afgeronde snuit. Boven deze driehoek vormt het voorhoofd en de oren een rechthoek vanaf de wenkbrauwlijn tot aan de oorpunten.

Ogen

Middelgroot gevormde ogen, bovenzijde van het oog is boemerangvormig. De ogen zijn zo geplaatst dat de binnenste ooghoek parallel loopt met de neuslijn. De onderzijde is amandelvormig. De ogen zijn matig diep liggend en hebben een tussenruimte van tenminste 1 oogbreedte. Traansporen zijn zichtbaar langs en tussen de ogen en de neus. Alle oogkleuren zijn toegestaan en niet afhankelijk van de vachtkleur.

Nek

De nek is lang en slank.

Oren

De oren zijn opmerkelijk groot, hooggeplaatst, breed bij de basis met afgeronde toppen. De buitenste oor-aanzet start boven de bovenste boven de ooghoogte (hoger is ook toegestaan). De binnenste oor-aanzet start ter hoogte van de bovenkant schedel. Ideaal is wanneer er een verticale lijn getrokken kan worden tussen de binnenste oor-aanzet en de binnenzijde van het oog. Licht gekleurde vlekken (ocelli genaamd), op de achterzijde van de oren zijn gewenst. Oorpluimen zijn toegestaan.

Lichaam

Het lichaam is lang, lenig en zeer goed gespierd. Heeft een diep gevormde borst, uitstekende schouderbladen en een lichte maar niet extreem opgetrokken buiklijn richting heupen. De heupen en dijen zijn vol en lang en in verhouding van het lichaam iets zwaarder gevormd. Gemiddeld genomen een zwaar beenderenstelsel. Stevig, en goed ontwikkeld maar soepel spierstelsel.

Poten en voeten

Langer dan gemiddeld, goed gespierd zonder zwaar of juist fijntjes te zijn. Gemiddeld grote en ovale voeten. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.

Staart

De staart is gemiddeld van lengte (punt van de staart reikt net voorbij de hak). Is gemiddeld dik en heeft een afgeronde punt.

Vacht

Vrij korte en niet al te dikke vacht. Ligt redelijk glad tegen het lichaam aan. Enigszins ruw van structuur, waarbij de dek-haren steviger aanvoelen dan de zachte ondervacht. De spots hebben een opmerkelijk zachtere structuur dan de dek-haren.

Kleur

De Savannah komt voor in black (ghost spotting is mogelijk), black tabby (zonder voorkeur wat betreft de grondkleur), silver tabby en smoke. De smoke heeft bij voorkeur duidelijke spotted ghostmarkings.

Aftekeningen

Alleen spotted patroon. Duidelijke donkerbruine tot zwarte spots, die rond, ovaal of iets lang gestrekt kunnen zijn. Een aantal parallelle strepen loopt over de achterzijde van het hoofd tot soms over de schouders tot aan de rug waar een gespot patroon ontstaat en volgt over de rest van het lichaam. Kleinere spots op de voeten, benen en het gezicht. Bij alle varianten zwarte lippen en duidelijk aanwezige traansporen. Voetzolen zijn altijd diep steenkoolzwart of bruinzwart.



* Fouten zijn, maar toegestaan met inachtneming van strafpunten:

·       Rozetten ipv spots;
·       Vlektekening in een andere kleur dan zwart tot bruin;
·       Licht gekleurde, bijna witte vlekken anders dan op de achterkant van de oren;
·       Verticaal geplaatste spots of mackerel patroon (een Savannah heeft geen strepen, maar spots);
·       Cobby lichaam (niet gedrongen zijn zoals bv Britse korthaar op Pers);
·       Kleine oren;
·       Niet toegestaan: Extra Teen (Polydactyl).

Puntentelling

·       Kop:                         40       
·       Kop vorm:                  6
·       Oren:                         7
·       Ogen:                         6
·       Kin:                            4
·       Snuit:                         4
·       Profiel:                       4
·       Neus:                         3
·       Nek:                           6      
·       Lichaam:                  40       
·       Romp:                        8                     
·       Poten:                        8
·       Voeten:                      3
·       Staart:                        7
·       Beenderstructuur:      7
·       Spierstructuur:           7
·       Vacht:                       20
·       Structuur:                   8
·       Patroon:                     8
·       Kleur:                         4
·       Totaal                      100 



Bronnen:
Rasvereniging Savannah kat / – R.V.S.K. 

Rasstandaard Savannah (SV), TICA